«Γιατρέ εμείς οι ενήλικες στο σπίτι εμβολιαστήκαμε, αλλά για το παιδί το σκεφτόμαστε. Ακούμε και διαβάζουμε διάφορα και ανησυχούμε. Τι να κάνουμε;»

Αυτή είναι μια ερώτηση που τους τελευταίους μήνες δεχόμαστε οι παιδίατροι από ολοένα και περισσότερους γονείς. Πρέπει να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση με σοβαρότητα και με κριτήριο το καλό των παιδιών και των εφήβων.

Πλέον γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο κατά του COVID-19 είναι ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό στις ηλικίες 12-17 ετών. Εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη χωρίς σημαντικές ή μη αναστρέψιμες ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεδομένα για τα μικρότερα παιδιά θα έχουμε εντός του φθινοπώρου.  Δεν είναι λίγες οι οικογένειες και στη χώρα μας που έχουν ήδη προχωρήσει στον εμβολιασμό κυρίως των εφήβων.

Γνωρίζουμε επίσης ότι μετά την επικράτηση της πολύ μεταδοτικότερης μετάλλαξης Δ τα παιδιά νοσούν συχνότερα και μεταδίδουν την ασθένεια. Υπολογίζεται ότι το 20% των νέων κρουσμάτων αφορά παιδιά και εφήβους. Μέσα στους επόμενους μήνες, εξαιτίας του ανοίγματος των σχολείων και του εντονότερου συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά όλων των ηλικιών θα βρεθούν αντιμέτωπα με τον ιό. Μπορεί λοιπόν η πλειοψηφία των παιδιών να νοσούν ήπια, όταν όμως ο αριθμός των μολύνσεων αυξηθεί, αναμένουμε αναλογικά να αυξηθούν και οι βαρύτερες περιπτώσεις που θα χρειαστούν απουσία από το σχολείο και τις άλλες δραστηριότητες. Θα αυξηθούν επίσης τα παιδιά που θα χρειαστούν ιατρική φροντίδα και ενδεχομένως νοσηλεία. Για το λόγο αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  αναφέρει ότι ο εμβολιασμός υπερέχει σαφώς σε σχέση με το να νοσήσει ένα παιδί ή ένας έφηβος. Άλλωστε ο ιός αυτός έχει δείξει ότι εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις μπορεί να αφήσει και μακροχρόνιες σε αρκετούς ανθρώπους που νόσησαν. Πρόκειται για το λεγόμενο “long covid syndrome” που χαρακτηρίζεται από χρόνια κόπωση, δυσκολία στη συγκέντρωση και δύσπνοια για καιρό μετά τη λοίμωξη.

Με αυτά τα δεδομένα και αφού προηγουμένως όλοι οι ενήλικες που ασχολούμαστε με παιδιά και εφήβους εμβολιαστούμε, μπορούμε προγραμματίσουμε και το δικό τους εμβόλιο. Και επιτέλους, σε λίγες εβδομάδες τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν από τον παιδίατρό τους, σύμφωνα με εξαγγελία των προηγούμενων ημερών που βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει σημαντικά.

.πρόσφατo άρθρo που δημοσιεύτηκe στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ