Αθήνα, 21/11/2019

Με επίκεντρο τον άνθρωπο και το σύνθημα “Υγεία για όλους” πρίν από 27 χρόνια η Ανοιχτή Αγκαλιά των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής Ιατρικής  καθέλκυσε το μικρό καράβι με στόχους:

  • τη βελτίωση συνθηκών της νοσηλείας παιδιών στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας μας
  • την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων
  • τη θωράκιση ψυχικής και σωματικής υγείας των κατοίκων ακριτικών περιοχών ή δυσπρόσιτων νησιών και των ορεινών όγκων της χώρας μας (Ν. Ροδόπης, Ν. Ξάνθης και Ήπειρος)
  • την υποστήριξη των παιδιών με διάχυτες αναπτυξιακές και ψυχικές διαταραχές με στόχο την προετοιμασία και την προσαρμογή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Όλα αυτά τα χρόνια διανύσαμε πολλά ναυτικά μίλια με συνέπεια και ευθύνη. Συναντήσαμε αυτούς που μας είχαν ανάγκη και αυτούς που πραγματικά “φυλάνε Θερμοπύλες”.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε την υποστήριξη

  • των εθελοντών νοσηλευτών και γιατρών του ΕΣΥ από τα παιδιατρικά νοσοκομεία Αθηνών , Παίδων Αγλαϊα Κυριακού & Αγία Σοφία καθώς και από τις πανεπιστημιακές παιδιατρικές κλινικές Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ & Ιπποκράτειο, αλλά και άλλων νοσοκομείων της χώρας
  • του ΓΕΝ / ΓΕΕΘΑ
  • και βεβαίως των χορηγών μας

Με την βοήθεια όλων αυτών έχουμε προσφέρει αθόρυβα ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά το έργο της πολιτείας αλλά είναι αρωγός αυτής για τη βελτίωση στην υγεία, στη παιδεία κ.α.

Απολογισμός

Το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής περιλαμβάνει προ συμπτωματικό έλεγχο, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση.

Μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει 290.000 ιατρικές πράξεις σε ενήλικες και παιδιά από 4 έως 14 ετών και έχουν λάβει μέρος 7.150 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και νοσηλευτές από νοσοσκομεία ΕΣΥ Αθηνών και Θεσσαλονίκης και ιατροί των Τριών Όπλων.

Η υγεία των παιδιών σε γενικές γραμμές είναι σε καλά επίπεδα γιατί οι γονείς παρόλες τις δυσκολίες φροντίζουν τα παιδιά τους.

Στο σχολείο η γενική εικόνα σε μαθησιακό και συναισθηματικό επίπεδο αποδυκνυει πως τα ερεθίσματα των παιδιών στην καθημερινότητά τους είναι περιορισμένα.

Η προετοιμασία στο σπίτι δεν είναι πάντα εφικτή. Οι γονείς δεν μπορούν και δεν γνωρίζουν πως να διαχειριστούν τις διαφωνίες, την οριοθέτηση και τη βελτίωση επικοινωνίας με τα παιδιά προκειμένου να βρούν λύσεις και να είναι πιο αποτελεσματικοί στην ανατροφή των παιδιών.

Στην ομάδα εφήβων τα θέματα που επικρατούν είναι η δυσκολία επικοινωνίας με τους γονείς, τους συνομήλικους τους και με το άλλο φύλο.

Το άγχος των σπουδών τους, οι κίνδυνοι από τη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού, δραστηριοτήτων και σεξουαλικής αγωγής δημιουργούν μια κατάσταση έντασης που δεν είναι πάντα διαχειρίσημη.

Τα προβλήματα και οι δυσκολίες ποικίλουν ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή. Η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ανασφάλειας και της ανεργίας τόσο την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στην οικογένεια.

Η ψυχική υγεία των ενηλίκων αποτελεί κλειδί για την ψυχική ισορροπία των παιδιών και την εξέλιξη της προσωπικότητάς τους. Η Ανοιχτή Αγκαλιά στηρίζει κι αυτή την ομάδα μέσω ειδικών σεμιναρίων που στοχεύουν στην ψυχική ενδυνάμωση.

Οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών εκφράζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει την καθημερινότητά τους και στην ανάπτυξη της κοινωνικότητάς τους.

Οι γονείς λόγω της κρίσης αναγκάζονται να αφιερώσουν λιγότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους.

Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει και διάθεση και ενδιαφέρον να φροντίσει τις ανάγκες των παιδιών.

Ανησυχητική είναι η αύξηση της υπογεννητικότητας και κατά συνέπεια η μείωση των παιδιών στα σχολεία των ακριτικών περιοχών.

Ο πληθυσμός των ενηλίκων στις ακριτικές περιοχές είναι γερασμένος και κατά συνέπεια η υγεία τους είναι επιβαρυμμένη με αυξημένα αναπνευστικά, καρδιολογικά, οφθαλμολογικά και ορθοπαιδικά ευρήματα.

Γενικότερα οι ενήλικες με πλειονότητα τους άνδρες φροντίζουν την υγεία τους με λανθασμένο τρόπο. Καταναλώνουν πληθώρα φαρμάκων πολλές φορές χωρίς τη σύσταση του γιατρού. Μικρό ποσοστό εξ αυτών επισκέπτεται τον προσωπικό τους γιατρό λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες της μετακίνησης τους στο κέντρο υγείας ή στο νοσοκομείο της περιοχής τους. Κατά συνέπεια το πρόβλημα της υγείας τους επιδεινώνεται.

Η απομόνωση και η έλλειψη ενδιαφερόντων έχουν σαν συνέπεια την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού γεγονός που επιβαρύνει την υγεία τους αλλά και πολλές φορές τη συμπεριφορά τους.

Εν γένει η συναισθηματική φόρτιση, το άγχος και η ανασφάλεια επηρεάζουν την οικογενειακή κοινότητα και τους εφήβους με αύξηση των αρνητικών συμπεριφορών απ’ όλους προς όλους. Η επικοινωνία με ειδικούς συμβούλους ψυχικής υγείας είναι αναγκαία.

Ο δήμος, το υπουργείο και όλοι εμείς οφείλουμε να πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των κατοίκων ακριτικών νησιών.

Η Ανοιχτή Αγκαλιά των ΦΚΠ συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της πολιτείας με ευθύνη και συνέπεια. Επενδύουμε στην ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για τους συνανθρώπους μας.