Από 12-17 Νοεμβρίου 2018 η ομάδα βρέθηκε κοντά στους κατοίκους της Αστυπάλαιας. Η αθρόα προσέλευση των κατοίκων αλλά και του παιδικού πληθυσμού στο Πολυδύναμο Ιατρείο ήταν η εντυπωσιακή αν και αναμενόμενη. Μετά από 21 χρόνια, η σχέση των κατοίκων με τους εθελοντές της Ανοιχτής Αγκαλιάς είναι πολύ ισχυρές και ουσιαστικές. Η ομάδα αποτελείτο από όλες τις προαπαιτούμενες ειδικότητες.

Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών εκτός των άλλων εξετάσεων πραγματοποιήθηκε προσυμπτωματικός έλεγχος ατόμων με ιστορικό καπνίσματος ή χρόνιων αναπνευστικών νοσημάτων με σπιρομέτρηση και σύσταση διακοπής καπνίσματος. Παραπομπή για περαιτέρω έλεγχο νόσων με υψηλό επιπολισμό στην περιοχή (πχ θυροειδοπαθειών), PSA για άνδρες άνω των 50 ετών, έλεγχο για αντιγριπικό εμβολιασμό σε ομάδες υψηλού κινδύνου άνω των 65 ετών , επισκέψεις κατ’οίκον σε κλινήρεις ασθενείς, PAP Test στο γυναικείο πληθυσμό, υπερηχογράφημα εσωγεννητικών οργάνων και εξέταση μαστών. Στον παιδικό πληθυσμό πραγματοποιήθηκε screening ανά ηλικίες όπως προβλέπεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Υπήρξε άριστη συνεργασία μεταξύ όλων των ειδικοτήτων ιατρών της Ανοιχτής Αγκαλιάς που συνλειτουργήσαν στην προσπάθειά τους για ένα θετικό αποτέλεσμα προς όφελος των κατοίκων.
Έγινε παραπομπή για χειρουργική αντιμετώπιση  στα Κεντρικά Νοσοκομεία 251, 401 και Νοσοκομείο Καλύμνου προσφέροντας τη δυνατότητα για άμεσο προγραμματισμό εξετάσεων και επεμβάσεων.
Το γυναικολογικό team ευχαριστεί τις κυρίες που το εμπιστεύτηκαν ανοίγοντας το δρόμο για προληπτικό, συμβουλευτικό και γυναικολογικό έλεγχο.

Το Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την ομάδα εμψυχωτών στην οποία συνέβαλαν και δύο ταλαντούχοι ιατροί της ομάδας μας με την κιθάρα και το τραγούδι τους. Η γιορτή έκλεισε με διανομή παιδικών δώρων και σχολικού υλικού.

Ευχαριστούμε θερμά για την εκτίμηση και την αγάπη με την οποία μας περιέβαλε όλος ο πληθυσμός της Αστυπάλαιας, για την άριστη συνεργασία του προσωπικού του ΚΥ καθώς και τον αξιότιμο Δήμαρχο του νησιού για τη ζεστή συνεργασία και την παρουσία του, που όπως κάθε φορά στέκεται δίπλα μας σε όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στο νησί.