Τα  νησιά Φούρνοι και Λειψοί ήταν οι δύο προορισμοί της Εκστρατείας Προληπτικής Ιατρικής με το διακριτικό τίτλο ‘’Υποστηρίζουμε τη Ζωή’’ για το μήνα Οκτώβριο.

Σε μία εποχή που η οικονομική κρίση και η απόσταση δυσκολεύει τη ζωή των κατοίκων από τα πιο απλά καθημερινά μέχρι και τα πιο απαιτητικά, σοβαρά ιατρικά ζητήματα, ιδιαίτερα στα απομακρυσμένα  νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι δράσεις της Ανοιχτής Αγκαλιάς είναι “δώρο ζωής”.

Στην εκστρατεία έλαβαν μέρος μία δραστήρια ομάδα 30 εθελοντών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων καθώς και νοσηλευτών οι οποίοι προσφέρουν με αγάπη και σεβασμό τις υπηρεσίες τους.

Οι φιλόξενοι κάτοικοι των δύο απομακρυσμένων νησιών του ανατολικού Αιγαίου, “καπεταναίοι και νοικοκυραίοι” περίμεναν και φέτος την Ανοιχτή Αγκαλιά προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον ετήσιο ιατρικό προληπτικό έλεγχο. Το σύνολο του πληθυσμού, παιδιά και ενήλικες εξετάστηκε από γιατρούς οι οποίοι πραγματοποίησαν ακόμη και κατ᾽ οίκον επισκέψεις όπου κρίθηκε απαραίτητο. Περιστατικά παραπέμφθηκαν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ για περαιτέρω διερεύνηση. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 1.117 ιατρικές πράξεις.

Στην ομάδα της Ανοιχτής Αγκαλιάς συμμετείχε εθελοντικά ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς και ιατροί των τριών Όπλων.

Κατά τη διάρκεια της Εκστρατείας Προληπτικής Ιατρικής υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Interamerican το πρόγραμμα «Βασική Υποστήριξη της Ζωής» (BLS) στο νησί των Φούρνων και των Λειψών και στο οποίο η κάτοικοι συμμετείχαν με έντονο ενδιαφέρον. Το πρόγραμμα περιλάμβανε:

  • Εκπαίδευση σε θεωρητικές γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες για:
  • Την πρόληψη και θεραπεία της καρδιοαναπνευστικής ανακοπής σε παιδιά 7-12 ετών.
  • Την εφαρμογή στρατηγικών αρχικής αντιμετώπισης απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων ή τραυμάτων σε παιδιά 7-12 ετών.

Επιπροσθέτως, όπως πάντα τα παιδιά βρέθηκαν στο επίκεντρο των δράσεων της Ανοιχτής Αγκαλιάς και για την ψυχαγωγία τους ανέλαβε δράση η ομάδα εμψυχωτών  και τους προσέφερε στιγμές χαράς και αισιοδοξίας.

Στους Λειψούς η χορευτική ομάδα μαθητών χόρεψε προς τιμήν των εθελοντών ιατρών και νοσηλευτών.

Τέλος, για μία ακόμη χρονιά, αξίζει να επισημάνουμε την εξαίρετη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την εκπαιδευτική κοινότητα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δύο Πολυδύναμων Ιατρείων.

Πολύτιμοι σύμμαχοι στην εκπλήρωση της αποστολής μας, όπως πάντα,  ο κυβερνήτης και το πλήρωμα του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού. Τους ευχαριστούμε όλους !